EL TRINQUET DE PELAYO
LA CATEDRAL DE LA PILOTA

Las Provincias. Dijous 19 d’agost del 1868 

«Demà dijous, amb la competent autorització, s’inaugurarà el nou trinquet de pilota, situat fora de la porta de Sant Vicent, al costat del tir de la gallina. L’hem examinat amb deteniment i creiem no aventurar res al dir, no només que serà el millor de la província, sinó que potser hi haja pocs a Espanya que l’excedeixen».

D’esta forma començava la notícia publicada pel diari Las Provincias el dijous 19 d’agost de 1868, en la que s’informava de l’obertura, el dia següent, del Trinquet de Pelayo.

U

na gran fita. Des dels seus inicis, el Trinquet de Pelayo esdevingué en referent en l’esport dels valencians: la pilota. Amb el temps, va adquirir el nom de “catedral”. Cap pilotaria seria considerat figura sense haver triomfat abans al Pelayo. Les partides eren les més esperades i concorregudes donat que reunien als millors.   Va quedar com a únic espai per al joc de la pilota en la capital, on abans van haver-hi desenes de trinquets. El que no varià fou la seua influència, ja que seguia sent el trinquet per excel•lència. També era lloc de reunió de polítics, artistes, toreros i esportistes de renom. Eren els anys en què un pilotari era un fenomen social.

En 1976 fue sometido a la gran modificación. Pasó a ser un espacio cubierto. Luz artificial, marcadores electrónicos, gradas más cómodas y otras actuaciones adecuaban el recinto a los nuevos tiempos. Pero en el mes de julio, el trinquet había cerrado por vacaciones, como era habitual, pero corría el peligro de no volver a abrir sus puertas.

Si Pelayo cerraba, no volvería a abrir, debido a las nuevas normativas de las instalaciones deportivas. Más allá de los aficionados y habituales de la pilota, el cierre conmocionó a todo un pueblo, que se resistía a que Valencia perdiese una joya, una parte de su identidad, tradición, raíces y cultura.

Y se hizo la luz,  José Luis López, el gran mecenas del deporte autóctono, decidió adquirir el trinquet. La noticia se hizo pública en octubre de 2015 en Les Corts. La supervivencia estaba asegurada. También su resurgimiento, por la apuesta decidida de López de devolver al trinquet su esplendor.

A punt de complir 150 anys, l’objectiu és recuperar la catedral de l’Escala i Corda com espai emblemàtic del cap i casal i incrementar l’afició per este esport autòcton.

El Trinquet de Pelayo reobrí les seues portes el passat 7 d’octubre de 2017, convertint-se en Pelayo Gastro Trinquet, amb un nou projecte esportiu, gastronòmic i cultural amb la fi de revitalitzar la pilota valenciana i augmentar la història i oferta de l’antic Trinquet.

HORARIO
DE 9:00h a 00:30h
LUNES – DOMINGO
info@pelayogastrotrinquet.es
Tel. 963 51 41 56

C/Pelayo, 6 | 46007 Valencia

final-logo-pelayo-gatro-trinquet-peque-blanco